Reis naar het oneindige

Reis naar het oneindige

Bas Haasnoot loopt Ultra’s. Wat meteen de vraag oproept wat Ultra’s eigenlijk zijn. Alles langer dan de marathon? Ed en Marco weten het niet. Wat ons opvalt is dat een ultraloper altijd zal zeggen dat er anderen zijn die nog (veel) verder lopen dan hijzelf. Hoe het ook zij, we zijn beland in de wereld van het oneindige, de wereld van de Ultraloper.

Marathons of Ultra’s: het is een mentaal spelletje. En Bas Haasnoot heeft daar zijn eigen aanpak. We spraken hem op een mooie ochtend in de duinen bij Katwijk.

‘Ik heb het zo geleerd: er zijn 5 aandachtscirkels. En deze cirkels kunnen naar boven komen tijdens je race. En als dat gebeurt moet je proberen terug te gaan naar je focus. Want ze leiden je af van het rennen van de race. Het is jouw uitdaging om deze afleidingen te slim af te zijn, dat ze niet komen.

Zo blijf je in de eerste cirkel. Hoe langer je de afleidingen van het lijf kan houden, hoe langer je lekker kan lopen en je het volhoudt.

De tweede aandachtscirkel is dat je je begint te irriteren aan je omgeving. Het waait, je shirt schuurt, dat soort dingen. Ik deed een keer mee aan de Salland-trail, over 75 kilometer. Op een gegeven moment komen we samen met de lopers van de 25 kilometer. Het parcours is plots druk, geklets, mensen in hippe outfits, in de weer met rugzakken en waterzakken voor zo’n afstand, teveel gedoe. Dan word je uit je concentratie gehaald. Ik loop trouwens ook het liefst in een kleine groep of alleen. Rust en geen afleiding’.

‘De derde aandachtscirkel komt wanneer je merkt dat je lijf niet doet wat je ervan verwacht. En als dat vroeg in een race is kan dat voor veel afleiding zorgen. Zo van: ik voel mijn knie, wat is er aan de hand, ik moet nog zoveel kilometer, hou ik het wel vol. Je wordt bang om te verkrampen of te forceren. De kunst is om rustig en ontspannen te blijven. De focus weer te zoeken’.

 

Hardloopverhalen. Eén passie, allemaal een verhaal
Regelmatig spreken wij een loper over zijn verhaal. Van toplopers en serieuze recreanten tot debutanten op de marathon. Allemaal met een doel, allemaal met een passie. We doen verslag van deze verhalen op deze site. En al deze verhalen worden gebundeld in een boek.

Hierboven staat een sneakpreview van het gesprek met Bas Haasnoot, één van de grote ultralopers van Nederland. Het gehele verhaal staat in het boek!

Nieuwsgierig?
Het boek ‘Opgeven is geen optie‘ is te koop.