De grote Gelijkmaker

De grote Gelijkmaker

Two Oceans Marathon 2017. Paul loopt naast Ed, een beetje voorovergebogen, rustig maalt hij voort. Gezellig nog, rustig praten over hardlopen. Ed maakt zich zorgen, nog ruim veertig kilometer en twee bergen te gaan, gaat dat wel lukken met die rotte achillespees. Vanonder zijn scheve bril kijkt Paul Ed aan, een jongensachtige schittering in zijn ogen, en zegt: “Hardlopen is het uitstellen van stoppen tot na de finish”. Hij lacht. Niet zeuren maar doorlopen, concludeert Ed.

Comrades Marathon
Voor alle Zuid-Afrikanen is hardlopen gedefiniëerd als het lopen van de Comrades Marathon. 89 kilometer in de brandende zon door de heuvels van Kwazulu Natal. Paul heeft deze monsterrace ondertussen al meer dan tien maal gelopen, zodat hij zijn Green number verdiend heeft. En een Green number, dat is magie, dan ben je een eeuwige held in de ogen van iedere Zuid-Afrikaan. En Paul vertelt over waarom hij Comrades Marathon in zijn hart gesloten heeft.

‘Ik geloof dat het gaat om een keuze die je maakt. Wil je comfort of wil je afzien. Hoe dat zit? Kijk, het is heel makkelijk om te kiezen voor gemak. Bijvoorbeeld, ik heb geen zin om vroeg op te staan, liever slaap ik uit en richt mijn vrije dag in zodat ik deze rustig en zonder inspanning kan beleven. Dat is één weg. Je kunt er ook voor kiezen om het comfort te verdienen. Eerst jezelf forceren, je lichaam en geest op de proef stellen, misschien wel tot het uiterste. En als je volgehouden hebt, als je dan thuiskomt, dat je dán extra kan genieten van de prestatie die je hebt geleverd, dat je het hebt volgehouden. Je daagt jezelf uit, en dat is waar het om gaat‘.

‘Uithoudingsvermogen en vastbeslotenheid zijn de basis voor het leven. Het is de historie van Zuid-Afrika. Het leven is keihard, kijk naar onze historie, de natuur, ons klimaat, de politiek. Het zit overal, zelfs in het kleinste plantje. Ergens hoog op de berg (Paul wijst naar boven, ergens hoog achter ons ligt de Tafelberg), daar, op de meest onmogelijke plekken kom je boompjes tegen. Krom en verweerd. Maar toch staat ze daar. En ooit begon het als een zaadje, een enkel stengeltje, een teer blaadje. Hoe heeft het ooit kunnen ontkiemen en groeien. Ieder plantje heeft het in zich om vol te houden, te overleven, wat er ook gebeurt. Dat geldt ook voor ons, zo zijn wij ook geworden tot wie we zijn en zijn we in staat grote dingen te doen’.

Paul praat rustig, zachtjes, betoverend. Wij willen ook in het donker de bergen in rennen, de maan zien en lopen tot in het oneindige. Zucht, wat is hardlopen mooi zo.

‘Het klinkt vast raar, maar ultralopen gaat niet over prestatie. Het gaat over het ervaren van de essentie, wie wij zijn als mensen, wat ons gemaakt heeft. Alle lopers ervaren het, blank of zwart, arm of rijk. Het is de Grote Gelijkmaker’.

Hardloopverhalen. Eén passie, allemaal een verhaal
Regelmatig spreken wij een loper over zijn verhaal. Van toplopers en serieuze recreanten tot debutanten op de marathon. Allemaal met een doel, allemaal met een passie. We doen verslag van deze verhalen op deze site. Het uiteindelijke doel is een bundeling van deze verhalen in een boek.

Hierboven staat een sneakpreview van het gesprek met Paul Vorwerk, de schrijver/hardloper uit Kaapstad. Het gehele verhaal komt in het boek!

Nieuwsgierig?
Het boek ‘Opgeven is geen optie‘ is vanaf 1 december 2017 te koop.